Sajtóközlemény (TOP-2.1.3-16-ZA1)

Tartalomhoz ugrás

Sajtóközlemény (TOP-2.1.3-16-ZA1)

...:::Csömödéri Közös Önkormányzati Hivatal:::...
Közzététel szerző: Admin itt Tájékoztatás · Csütörtök 02 Feb 2023


2023/02/02
 
 
CSÖMÖDÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
 
 
Sajtóközlemény                
 
TOP-2.1.3-16-ZA1
 
CSÖMÖDÉR KÖZSÉG BELTERÜLETI CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉSE

Csömödér Község Önkormányzata a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül kiírt, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése” tárgyú felhívásra benyújtott TOP-2.1.3-16-ZA1-2021-00033 kódszámú pályázattal 124 770 589,- Ft 100%-os támogatásban részesült a település belterületi csapadékvíz elvezetés korszerűsítésére.
 
A jelen projekt megvalósításának fő célja a település lakott részén lévő árkainak rekonstrukciójával a belterületi vízügyi probléma megoldása. A megvalósulás eredményeképpen a nagyobb csapadékok során előforduló gazdasági káresemények jelentősen csökkenthetőek. A település, illetve a környező területek csapadékvizeinek befogadója a Csömödéri-patak, mely a település mélyvonulatában helyezkedik el. A település fő csapadékvíz gyűjtőárkai a Fő utca és a Rákóczi út oldalárkai. A meglévő nyílt árkok idővel feliszapolódtak, a medrek csapadékvíz levezetésére nem alkalmasak, a víz lefolyása erősen gátolt, lassú vízmozgás jellemző a medrükben.
 

A projekt tartalmazza:
  • Önállóan támogatható tevékenységek
Belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz- gazdálkodás céljainak figyelembevételével.
  • Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek:
Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása
Az infrastrukturális beavatkozásokat kiegészítő szemléletformáló, tájékoztató akció megvalósítása.
   
Az Önkormányzat olyan árvízvédelmi és vízkárelhárítási célokat egyaránt szolgáló beruházást kíván megvalósítani, amely a települést övező domboldalakról beérkező vizekkel szemben a település belterületét védettebbé teszi, ezáltal nagyobb biztonságot garantál az érintett területen lakóknak. Figyelembe véve az elmúlt évek csapadékos időjárása által a belterületen okozott károkat, a beruházás nem csak a polgárok biztonságát, hanem az önkormányzati tulajdon jobb védelmét is szolgálná a csapadék okozta károkkal szemben.
 
A projekt valamennyi környezeti, esélyegyenlőségi jogszabálynak megfelel, és az energiafelhasználásra, a projekt környezetének ökológiai állapotára, a vizek állapotára és a klímaváltozásra hatása nincs.
 
A projekt tervezett befejezése: 2023. 09. 30.
 
Kapcsolattartó: Tomposné Gyuricza Judit polgármester
 
Cím:  8957 Csömödér, Rákóczi út 49.
 
Telefon: 06/30 1560-708



Vissza a tartalomhoz